Povijest

Dobrovoljno vatrogastvo u Hrvatskoj oslanjalo se na tradicije europskoga dobrovoljnog vatrogastva, ponajprije onog u Njemačkoj i Austro-Ugarskoj.

Počeci dobrovoljnoga vatrogastva na europskom kontinentu vezani su uz njemačke gradove Meissen i Durlach. Srpnja 1841. godine u Meissenu je osnovano prvo vatrogasno društvo pod nazivom "Losch und Pompier Corps", a pet godina nakon toga, tj. 26. srpnja 1846. godine, poznati proizvođač vatrogasne opreme Karl Metz i građevinski poduzetnik Christian Hengst bili su inicijatori osnivanja dobrovoljnog vatrogasnog društva u gradu Durlachu, nazvavši društvo "Frewilliges Pompier-corps Durlach".

Suvremeni razvoj našega dobrovoljnog vatrogastva počeo je godine 1864. u Varaždinu. Varaždinski turpijarski radnik Oton Mayer, kao "putujući kalfa" radeći u obrtničkim radionicama Austrije i južne Njemačke upoznao je suvremena društvena kretanja, te donio u svoj Varaždin ideju slobodnog udruživanja građana u razna, pa i vatrogasna društva.

U Varaždinu je prema toj zamisli izrasla 17. lipnja 1864. prva dobrovoljna vatrogasna organizacija u nas pod nazivom "Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu" sa 156 članova-osnivača.
Poslije Varaždina i u drugim hrvatskim gradovima osnivaju se dobrovoljna vatrogasna društva. U Sisku je sljedeće godine, 1865, osnovano dobrovoljno vatrogasno društvo, u Otočcu u Lici 1868, u Ludbregu 1869, u Zagrebu 1870, u Karlovcu i Novoj Gradiški 1871. itd.

Home O nama Povijest vatrogastva